Prima ambarcațiune 100% electrică, cu zero emisii, care colectează deșeuri din apă a fost pusă în mișcare, la 5 iunie, de Ziua Mondială a Mediului, într-o acțiune de ecologizare a lacului Tărlung – Săcele, din județul Brașov

Data publicarii : 09 Jun 2021

5 IUNIE

Prima ambarcațiune 100% electrică, cu zero emisii, care colectează deșeuri din apă a fost pusă în mișcare, la 5 iunie, de Ziua Mondială a Mediului, într-o acțiune de ecologizare a lacului Tărlung – Săcele, din județul Brașov.

Alături de ministrul mediului, apelor și pădurilor, Tánczos Barna, la eveniment au participat secretarul de stat MMAP Ionuț Sorin Banciu, directorul general al Administrației Naționale „Apele Române”, Laszlo Barabas, precum și reprezentanți ai asociației Act for Tomorrow și ai Kaufland Romania.

Anul acesta, tema aleasă pentru sărbătorirea Zilei Mondiale a Mediului este „Restaurarea ecosistemelor”.

„România ar avea nevoie de o zi a mediului în fiecare zi, până când toate deșeurile ar ajunge la reciclare și nu în apele țării, în păduri sau în alte zone naturale. Dacă fiecare dintre noi am avea grijă de fiecare deșeu pe care îl producem, mediul înconjurător ar fi cu mult mai apărat de efectele nocive ale plasticului și ale altor deșeuri. Am lansat astăzi, în premieră în România și în Europa, o ambarcațiune 100% electrică destinată colectării deșeurilor din apele României. Aceasta aduce inovație în sprijinul protecției mediului și este, fără îndoială, de mare ajutor în ecologizarea cu zero emisii a lacurilor. Schimbarea mentalităților este la fel de importantă ca tehnologia și doar cele două ne vor duce spre orașe și peisaje curate și plăcute ochiului”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

Acţiunile de ecologizare vor continua pe parcursul întregului an 2021, fiind planificate cel puţin 8 intervenţii rapide în zone cu acumulări semnificative de deşeuri. Sunt vizate atât lacuri, cât şi cursurile marilor râuri din România şi afluenţii acestora- Prut, Olt, Argeş, Mureş etc.