5,5 milioane de euro de la Ministerul Mediului pentru stoparea unei eroziuni de mal care pune în pericol satul brăilean Corbu Vechi

Data publicarii : 14 Jan 2016

O eroziune de mal care înaintează de mai bine de cinci ani, ajungând în prezent să pună în pericol satul brăilean Corbu Vechi, comuna Măxineni, a fost luată, în sfârşit, în serios de autorităţile centrale, care au alocat banii necesari pentru rezolvarea problemei.

Prefectura Brăila anunţă că a fost prinsă în bugetul de stat pe acest an investiţia de la Corbu Vechi, care vizează consolidări de mal şi supraînălţarea unor tronsoane de dig nu doar în dreptul satului respectiv ci şi în alte zone din amonte şi din aval. În total, suma care va trebui alocată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor este de 26.112.861 lei, deci circa 5,5 milioane de euro.

"Este un efort financiar considerabil, dar care, din semnalele primite de la Bucureşti, se va face în acest an. Mai mult ca sigur, la primăvară vor începe lucrările de consolidare, pentru ca eroziunile de mal din zona satului Corbu Vechi să fie stopate", declară subprefectul Marius Ţiripa. Pe parcursul anului 2015, ca urmare a deselor sesizări primite de la localnicii impacientaţi de evoluţia rapidă a eroziunilor de mal, acesta a făcut parte din mai multe comisii ce au evaluat situaţia la faţa locului.

În satul Corbu Vechi există 120 de gospodării, iar numărul locuitorilor se ridică la 300. Dacă eroziunea de mal continuă şi apucă să ajungă sub digul de protecţie, există riscul ca, la o viitură mai puternică pe Siret, satul să fie complet acoperit de ape. O rupere a digului din aval de sat ar inunda mii de hectare de teren arabil.

Zilele trecută, un localnic din Corbu Vechi a postat pe o reţea de socializare fotografii care arată cum malul continuă să se surpe, eroziunea ajungând până la baza digului ce protejează localitatea.

Sursa: adevarul.ro